Cui nu i s-a întâmplat să se enerveze sau să vadă un om furios? Ne ciocnim atât de des de această emoție încât am auzit mulți oamenii spunând că este imposibil ca cineva să nu se enerveze sau ca furia să fie controlată. Ne-am obișnuit să considerăm ca firesc un părinte care se enervează când copilul său greșește și să-l critice și lovească pe acesta. De asemenea, sunt comune situațiile în care șoferii se enervează în trafic și devin violenți când ceilalți șoferi nu le acordă prioritate, profesorii când elevii nu învață și nu-și fac temele, soțul când soția nu răspunde solicitărilor lui sau cheltuie prea mult, soția când soțul întârzie și vine băut acasă, iar aceste exemple pot continua la nesfârșit.

Furia este o problema ce poate fi rezolvata fara medicatie. Cu metode corecte, furia poate fi controlata de oricine. Terapia cognitiv comportamentala este cea mai eficienta in managementul furiei.

Pasi necesari in managementul furiei:

1. intelegerea furiei: care este cauza acesteia

2. dorinta/disponibilitatea persoanei de a-si schimba gandirea. Acesta este un proces care necesita exersare. Incepe cu ascultarea monologului interior.

3. pentru a va controla cu succes furia este nevoie sa intelegeti cum iau nastere emotiile si cum gandirea afecteaza modul in care ne simtim si ne comportam.

4. urmarea unor pasi specifici. Amintiti-va ca este nevoie de EXERSARE si RABDARE. Nu exista medicament miraculos pentru furie. Furia nu este o problema chimica a creierului si nici nu are o origine fiziologica. Genetica are putin de spus in controlul furiei. Chiar si cei care au un parinte care are probleme legate de furie pot invata sa-si controleze furia. Furia este un comportament invatat, exersat, repetat. Tot la fel, prin repetare, putem invata sa actionam fara sa ne enervam.

Interesant, dvs. detineti cheia controlului propriei furii. Cand invatati sa va schimbati gandurile, monologul interior despre dvs., altii si despre lume, va veti putea elibera de furie.

Psihologia furiei

Furia ia nastere cand nu obtii ce iti doresti si manifesti lipsa de rabdare fata de frustrarea cu care te confrunti. Ai tendinta sa-i blamezi pe altii, in timp ce propriile tale ganduri sunt cele care cauzeaza furia ta. Cand nu stii ce sa faci, atunci te enervezi din ce in ce mai tare.

Pasi care conduc la furie:

  1. vreau ceva si devin frustrat pentru ca nu obtin ce imi doresc
  2. gandesc: este inconfortabil, nu pot suporta sa fiu frustrat
  3. ma razgandesc: acum PRETIND sa obtin ce doresc
  4. ceilalti sunt persoane rele pentru ca actioneaza altfel de cum imi doresc
  5. pentru a obtine ce doresc devin furios fata de ceilalti

10 motive pentru a invinge furia

1. furia conduce la comportamente autodistructive care te ranesc pe tine si pe cei din jur: consum de alcool, jignirea celorlalti, tipat, urlat, spargerea obiectelor, lovirea altor persoane.

2. sentimente de vinovatie dupa ce trece episodul de furie

3. furia te tensioneaza si iti foloseste energia astfel ca ulterior esti epuizat

4. furia te leaga de persoanele care nu iti plac deoarece ii porti mereu cu tine. Furia si ura ta fata de altii iti face rau tie, nu lor.

5. furia conduce la retrairea evenimentelor neplacute si iti afecteaza capacitatea de a rezolva eficient problemele cu care te confrunti.

6. furia are legatura cu bolile de inima, ulcer, scaderea sistemului imunitar, reactivitatea sistemului nervos vegetativ.

7. furia iti afecteaza relatiile cu ceilalti.

8. furia iti afecteaza capacitatea de a comunica asertiv cu ceilalti pentru rezolvarea neintelegerilor.

9. furia ii indeparteaza pe ceilalti de tine.

10. furia conduce la comportamente de dependenta: mancat excesiv, consum excesiv de alcool, droguri, etc.

Furia este creata in interiorul tau, nu de cei din jurul tau. Multi oameni spun: ea m-a enervat! Aceste afirmatii sunt gresite din punct de vedere stiintific: nimeni si nimic nu are puterea sa te enerveze. Ce gandesti tu despre ce face ea este ceea ce conduce la furia ta.

Când să soliciţi ajutor profesionist pentru furie

În timp ce strategiile de autoajutor pentru furie pot fi foarte eficiente, dacă îeşirile tale nervoase şi consumul tău intern devin atât de puternice încât îţi cauzează un distres puternic sau îţi afectează viaţa de zi cu zi şi relaţiile cu ceilalţi, este important să soliciţi ajutor profesional.

Cum găsesc un terapeut

Contactează un specialist al Centrului de Psihologie, Coaching şi Training Top Psy. Centrul oferă servicii de specialitate atât faţă în faţă cât şi online. În funcţie de intensitatea, durata şi frecvenţa simptomatologiei precum şi a motivaţiei tale pentru schimbare este nevoie, în general, de 8-12 şedinţe de intervenţie psihologică. Contactează centrul la datele de contact de pe site pentru mai multe detalii.

Consultă lista Colegiului Psihologilor din România şi caută un psiholog specializat în Terapii Cognitiv Comportamentale (după ce-l găseşti întreabă-l de experienţa pe care o are în tratarea problemelor legate de furie) www.copsi.ro

Întrabă medicul de familie, centrele de consiliere, sau centrul de sănătate mintală din oraşul tău.

 


3 thoughts on “10 motive pentru care aș vrea sa nu-mi mai ies din pepeni!”

betty . august 13, 2015 at 15:38

Foarte adevarat , dar exista furii din cauze medicale care nu pot fi controlate cu nimic. Glutamatul este neurotransmitatorul cu rol excitator cerebral. Când exista dereglari la acest nivel, pur si simplu excitatia este asa de mare incat apare o furie de necontrolat si care devine in timp distructiva si autodistructiva. Este necesar ca inainte de psihoterapie sa se indeparteze cauza medicala, daca este posibil.

Vasile Carmen . septembrie 4, 2015 at 10:48

As dori ghidul gratuit si alte postari a situ-lui.Multumesc

Ana . ianuarie 19, 2016 at 16:51

Felicitari pentru articole!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Comunicarea în cuplu

Ai probleme cu furia si esti intr-o relatie? Fugi, lupta sau invinge-ti furia!

Furia este o emotie care ne afecteaza corpul, gandurile, emotiile si comportamentele. Furia este descrisa adesea in functie de intensitate, frecventa, durata si modul de exprimare a acesteia (consum intern, tipat, lovit obiecte sau persoane). De Read more...

Inteligenta emotionala

Depresia

Depresia  te face să te simţi neajutorat şi fără speranţă, însă există o mulţime de lucruri pe care le puteţi face pentru a schimba modul în care vă simţiţi. Când ești în depresie ai impresia Read more...

Inteligenta emotionala

Sănătatea mintală contează!

Sănătatea mintală reprezintă modul în care gândim, simțim și acționăm, precum și modul în care ne adaptăm la situațiile de viață. Sănătatea mintală determină modul în care răspundem la stres, relaționăm cu ceilalți și luăm Read more...