In articolul trecut am vorbit despre practicile ineficiente ale parintilor. Ai putut completa cele doua formulare pentru a-ti da seama mai bine de modul in care reactionezi cu copilul. Daca un ai citit inca articolul, o poti face AICI.

Azi iti prezint cateva idei simple pe care le poti pune in practica in local celor vechi. Mai jos vei gasi cateva reguli pe care este nevoie sa le respecti pentru fiecare abilitate parentala ineficienta.

Amiteste-ti ca schimbarea comportamentului copilului va avea loc daca tu schimbi ceva in modul in care te raportezi la copil. In acest momento, copilul simplu reactioneaza la ceea ce faci tu. Daca tu schimbi ceva, el va schimba ceva.

Nu te astepta la rezultate pozitive imediate. Este foarte posibil ca copilul sa reactioneze initial intr-un mod chiar mai negativ decat o facea inainte. In alte cuvinte: “LUCRURILE SE VOR INRAUTATI INAINTE DE A SE IMBUNATATII”

Persevereaza! Schimbarea va veni, insa e nevoie de ceva timp pentru aceasta.

 

BUZUNARE SPARTE

1. Ofera recompense pentru diferite sarcini. Banii obtinuti astfel ii poate folosi pentru a cumpara ceea ce isi doreste.

2. Nu recompensa manipularea prin faptul ca accepti sa cumperi anumite lucruri pentru ca copilul sa nu faca crize.

3. Fa diferenta intre a fi nevoie si a vrea. Copiii au nevoie de pantofi si isi doresc pantofi de firma de la Kenvelo. Faptul ca vor ceva nu inseamna ca au nevoie.

 

RENEGOCIERE

1. Respecta regulile, standardele si intelegerile stabilite.

2. Nu renegocia dupa un comportament inadecvat. Daca ai stabilit ca si consecinta faptul ca a doua zi nu va merge afara pentru ca a venit dupa ora stabilita in casa, nu renegocia.

 

TIPATUL

1. Ia  60 de secunde sau chiar mai mult inainte de a interveni. Invata cum sa iti controlezi furia AICI.

2. Scrie ce iti doresti sa faca copilul pe o  foaie de hartie. Gandeste-te pe urma in ce fel poti obtine respectivul comportament de la copil fara sa tipi.

3. Nu pune etichete copilului si nu-l jigni. Daca o faci, cere-ti iertare.

 

INVINOVATIREA CELORLALTI

1. Nu scuza comportamentul copilului.

2. Nu da vina asupra persoanelor cu autoritate (celalalt parinte, profesor, bunici, obiecte, etc).

3. Nu-i permite copilului sa se scuze sau sa invinovateasca pe altii pentru comportamentele sale.

4. Nu minimaliza gravitatea faptelor copilului asupra altora si asupra lui insusi.

5. Nu proteja copilul de consecintele naturale ale comportamentului sau.

 

MARTIRUL

1. Permite-i copilului  sa greseasca.

2. Nu cere de la copil mai mult decat varsta si nivelul lui de dezvoltare.

3. Permite copilului sa experimenteze frustrarea, nemultumirea si tristetea fara a interveni pentru a indrepta lucrurile.

 

PERFECTIONISTUL

1. Nu pastra atentia atintita permanent asupra copilului.

2. Daca copilul  se descurca in scoala, din punct de vedere social, inceteaza sa te mai plangeti chiar daca nu este totul asa cum iti doresti. Nu exista perfectiune!

3. Mentine standardele la nivelul varstei copilului dvs. Nu cere mai mult decat poate sau stie sa faca.

4. Nu incerca sa citesti gandurile copilului tau. Este cinstit sa-i dai sansa sa spuna ce a gandit.

5. Accepta zile si dispozitii proaste. Nu toate zilele sunt la fel! Nu catastrofa! Cu totii avem zile mai putin bune. Daca ziua este mai dificila, nu o fa si mai grea prin atitudinea ta!

 

LA CE SA TE ASTEPTI DACA IMPLEMENTEZI ACESTE LUCRURI?

1. Asteapta-te la frustrare si chiar furie din partea copilului tau. El se simte confortabil cu tine cand practici roluri de parenting ineficiente deoarece este obisnuit cu ele si stie la ce sa se astepte.

2. Astepta-te sa te simti un pic ciudat si nesigur cand aplici rolurile noi deoarece esti obisnuit cu cele ineficiente. Scopul este sa practici aceste noi roluri.

3. Daca nu te descurci, nu uita ca sunt aici sa te ajut!

 

Cu drag,

Sim


6 thoughts on “Cum sa corectezi cele 6 greseli clasice pe care le faci ca parinte”

Alina . decembrie 22, 2012 at 01:31

….

baffitza . ianuarie 30, 2013 at 22:28

Aveam mare nevoie de sfaturile si de explicatiile astea! faceti o treaba grozava aici! felicitarile mele! astept sugestii si pt indreptarea cmportamentului copilului energic si chiar violent de 2 anisori.As vrea sa cred k nu e ceva grav,ci k are doar prea multa energie; p langa,e destept si receptiv

baffitza . ianuarie 30, 2013 at 22:32

invata extraordinar de repede si frumos ceea ce il invatam,repeta,se joaca,merge in picioare de la varsta de 8 luni si de la 4 spune primele cuvinte! Mi s-a parut minunat si extrem de grabit! e un copil bun si istet,dar pe kre il rasfata multa lume si nu-l pot controla atat cat as vrea.De plictiseal

baffitza . ianuarie 30, 2013 at 22:35

face diverse nazdravanii,insa ce ma deranjeaza cel mai tare e inclinatia lui spre violenta…gaseste motive sa râdă si să-i facă plăcere atunci knd ne loveste,arunca cu diverse lucruri in noi,iar noi il certam.Ii explic clar,cu calm ca nu e bine ce face si k ar fi mai distractiv sa faca..altceva..

baffitza . ianuarie 30, 2013 at 22:38

ca ii face buba lui mamii si o sa o doara… insa el o ia de la capat,repetitiv pana ma scoate din minti si cedez…tip la el si uneori,il mai ating cu o palmuta miloasa la fund.. insa degeaba. plange,ori rade in continuare,apoi o ia de la capat. Oare si faptul k m-am obisnuit sa tip mereu la el

baffitza . ianuarie 30, 2013 at 22:39

ii starneste revolta asta? astept cu mare interes un raspuns avizat si va multumesc pt tot ce faceti aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Inteligenta emotionala

Ce pot face părinţii pentru copiii cu probleme de anxietate

Ce pot face părinţii pentru copiii cu probleme de anxietate   Copiii cu probleme de anxietate prezintă 2 tipuri de îngrijorări: îngrijorări cu privire la posibilitatea de a fi respins de ceilalţi sau de a Read more...

Comportamentele la copii

6 greseli clasice pe care le fac parintii in educarea copiilor

   “Copiii nu s-au priceput niciodata sa asculte de parintii lor, insa nu au dat niciodata gres in a-i imita.” James Baldwin   Ca si parinti ne straduim sa oferim copiilor haine, hrana, obiecte, confort. In Read more...

Parinte de Succes

Sănătatea mintală la copii

Este ușor să ne dăm seama când copilul are febră. Întâmpinăm, însă, dificultăți în a recunoaște problemele de sănătate mintală ale copilului. Cu puțin interes putem învăța să recunoaștem simptomele și să fim atenți la Read more...