VREAU SA FIU FERICIT! 

 

Cu totii ne dorim sa fim fericiti! Majoritatea dintre noi ne plangem de lucrurile care nu merg bine in relatia noastra si ii invidiem pe cei care, dupa opinia noastra, sunt fericiti. Ce omitem uneori este faptul ca fericirea si intelegerea in cuplu nu pica din cer. Este o combinare de factori in care ambii parteneri LUCREAZA la relatie. 


Modul in care comunici in cuplu poate sa determine cat timp vei mai petrece in relatia respectiva.In articolul de azi am ales sa vorbesc despre cateva semne care pot prezice daca relatia va dura 
sau se indreapta spre despartire/divort. 

Gottman (1994) a demonstrat faptul ca in cuplurile cu un nivel ridicat de agresivitate verbala, probabilitatea divortului este extrem de ridicata. De asemenea, acesta a stabilit ca modul in care comunica partenerii prezice, fie divortul, fie satisfactia in relatia respectiva.

Cuplurile care au o probabilitate mai ridicata de a se desparti folosesc mult mai des interactiuni negative in relatia lor unul cu celalalt.

CEI PATRU CAI AI APOCALIPSEI

 

Pentru cei ce nu stiu, in Apocalipsa capitolul 7 se mentioneaza 4 cai. Calul alb, calul rosu (razboiul), calul negru (despartire ), calul galben (moartea).

In psihologia cuplului, exista 4 factori care prezic divortul/despartirea si care au fost numiti „Cei patru cai ai Apocalipsei”. Acestia sunt:

Nemultumirea/critica. Nemultumirea multora se exprima prin vorbe dure sau cu subinteles, prin trantirea de obiecte, gesturi, mimica, voce. Nemultumirea, degenereaza adesea in critica. „iar ai uitat sa iei paine!”, „nu faci nimic toata ziua”, „la toti se poate doar la noi nu”, „unde sunt cheile? Mai bine as sta singura. Nu gasesc nimic cand caut”, „iar ai fost la maica-ta?”, „iar te-ai vazut cu prietenele tale?”

Dispretul. Apare sub forma de batjocura, insulta, sarcasm sau luare in ras a partenerului. De cele mai multe ori se foloseste in expresii in care se face referire la incompetenta partenerului sau absurditate: „nu esti bun de nimic”, „nu esti in stare nici sa deschizi gura”, „nu vezi ca doar prostii vorbesti?” „ce tampenii vorbesti!” „esti ca maica-ta!”, „tu si neamul tau de rahat”, „gunoiule”.

Mecanism de aparare. Incercarea de evitare sau de protejare a propriei persoane din calea unui atac perceput. Un raspuns poate fi negarea („nu am facut eu”), neasumarea responsabilitatii („daca nu vira ala la staga nu intram in sant”), un contraatac („tu vorbesti? Tu cum faci? Esti mai bun?”) sau un vaiet („ioiiiiii, ma doare”, „ametesc”, „lesin” – e folosit adesea de persoane care intra in rolul de victima pentru a devia de la subiectul discutiei).

Blocarea. Partenerul care asculta esueaza in a-i oferi vreun semn partenerului care vorbeste. Este vorba de „zidul de piatra”. Din punct de vedere emotional cel care vorbeste are impresia ca nu e ascultat, ca cealalta persoana nu este prezenta, ca este ostila, ingamfata, rece sau neinteresata.

 

Pe ce cal calaresti cand discuti cu partenerul?

Pe ce cal esti cand partenerul discuta cu tine? 

Iti doresc o relatie plina de implinire si multumire!

Cu drag,

Simona


11 thoughts on “Cei patru cai ai Apocalipsei prezic despartirea in cuplu”

szidonia . decembrie 4, 2012 at 20:52

cand povestim simt ca sunt pe calul ‘BLOCARE’

  Sim . decembrie 4, 2012 at 21:42

  Szidonia,

  in articolul urmator am sa vorbesc despre cum putem comunica in cuplu. daca sunteti pe blocare este foarte probabil ca nu va asculati unul pe celalalt si vreti sa fiti ascultati. regula este sa asculti prima data si pe urma sa vorbesti.

szidonia . decembrie 4, 2012 at 20:57

Simona cred ca eu am pornit pe calul ‘critica’apoi ‘dispreti’

  Sim . decembrie 4, 2012 at 21:43

  Schimba calul Szidonia! Incearca-l pe cel al aprecierii si al acceptarii neconditionate!

szidonia . decembrie 4, 2012 at 21:01

iar sotul pe calul’mecanism de apara’ de a nu recunoaste gresala .iar acum e pe calul ‘blocare’ ce spui Simona pupici.

  Sim . decembrie 4, 2012 at 21:44

  Spun ca nu putem sa ne fortam partenerul sa calareasca un anumit cal. Insa, il putem motiva sa urce pe unul mai bland daca noi calarim un cal mai bland.

Bogdan . decembrie 4, 2012 at 21:17

Daca vorbesc cu partenera mea cu apelative mai putin dragute gen talamba, proasta, urata…dar spuse in gluma, ea raspunzandu-mi cu aceeasi moneda, e de rau?

Adica fiecare dintre noi stie ca celalalt glumeste si nu sunt spuse cu rautate.

  Sim . decembrie 4, 2012 at 21:45

  Fiecare cuplu are regulile lui. E ok sa glumiti daca ati stabilit asta impreuna si stiti ca e gluma. ATENTIE insa: ne aducem aminte de ce ni s-a spus in gluma in cele mai naspa momente. sunt anumite chestii cu care e bine sa evitam sa glumim: sexul, inteligenta, aspectul fizic.

   Bogdan . decembrie 4, 2012 at 21:50

   Pai e vorba de gluma dar nu in momentele naspa, ci in cele in care suntem amandoi binedispusi.

   Cand suntem seriosi vorbim normal 🙂

mihai . aprilie 8, 2014 at 23:19

Oamenii critica pentru ca pot. Faptele pentru care critica sunt pretexte sasi manifeste un fals sentiment de superioritate

Ganduri ca „nu-l pierd ca nu are unde sa mearga sau ca nu se uita nimeni la el/ea si-mi permite orice, casa e pe numele meu deci sunt smecher/smechera” sunt cheile cu care se deschide cutia Pandorei.

Oare numele acelei cutii are nume FEMININ intamplator ?

mihai . august 19, 2014 at 11:28

Daca calul alb ar fi bunul mers al lucrurilor… cand nu mai merg bine din diferse motive ne autoiluzionam, ca si factor compensator.

Cand autoiluzia cade, incepe razboiul!

Cred ca intre calul alb si calul rosu lipseste un cal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Comunicarea în cuplu

52 de moduri in care barbatii pot intra in gratiile partenerei lor

Am avut o discutie cu un priten zilele trecute. Acesta imi spunea cum se enerveaza in situatiile in care prietena lui se streseaza din chestii de nimic si el ii propune solutii practice pentru cum Read more...

Cuplu

7 motive invocate pentru a-ti inseala partenerul si 5 mituri despre infidelitate

Statisticile recente sugereaza ca 40% din femei (si numarul este in crestere!) si 60% din barbati sunt implicati, la un anumit moment al vietii lor, intr-o relatie extraconjugala. Daca adaugam cifrele, putem estima ca 80% Read more...

Comunicarea cu copilul

7 motive pentru care critica iti mutileaza copilul si relatia cu partenerul

In urma ultimului articol, pe care il poti citi aici, o cititoare mi-a lasat urmatoarea intrebare: “Este un articol foarte interesant si sper sa pot sa le ofer copiilor mei libertate si posibilitatea de-asi dezvolta Read more...